MIKÄ ON BULLET JOURNAL?

Bullet journal, bujo, tee-se-itse -kalenteri... Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Bullet journal on monille käsitteenä tuttu, mutta sen idea tarkemmin ei. Kiinnostuin bujoista törmättyäni viime vuoden loppupuolella bujoaiheiseen Instagram-tiliin. Hetken sitä selailtuani tajusin että hei, täähän on juuri se mitä tarvitsen! Olen nyt pitänyt bullet journalia tammikuun alusta saakka ja oon hurahtanut tähän hommaan ihan kunnolla. Bujossa yhdistyy kaksi asiaa mistä pidän, arjen menojen suunnittelu ja organisointi sekä luovuus. Innostukseni myötä ja bullet journalin nerokkuudesta vakuuttuneena halusin avata bullet journalin ideaa myös täällä blogin puolella.

1
5

Mikä bullet journal sitten oikein on? 
Lyhyesti sanottuna bullet journal on tee-se-itse -kalenteri. Tyhjä vihko, johon itse luot omaa kalenteriasi omien tarpeidesi mukaan. Bujon perusidea on olla ajanhallinnan työkalu tavallisen kalenterin tapaan, mutta sen ei tarvitse olla ainoa asia mihin käytät bujoasi. Sinne voi kirjoittaa myös päiväkirjamerkintöjä, to-do -listoja tai mitä ikinä tahdotkaan tai koet tarvitsevasi.

Miksi bujo eikä tavallinen kalenteri? 
Koska siitä saa luoda juuri sellaisen kuin tahtoo! Mulla on aikaisemmin ollut kaupasta ostettuja tavallisia kalentereita, mutta lopulta oon aina jättänyt niiden käyttämisen kesken, koska niissä on aina ollut jotain pieniä ärsyttäviä asioita. Joko omille jutuille ja listoilleni ei ole ollut tarpeeksi tilaa tai muuten vaan kalenterin tyyli ei ole miellyttänyt. Sähköiset kalenterit on mulle myös no-no, koska pidän enemmän käsin kirjoittamisesta. Bujossa hyvä puoli on myös se, että voit tehdä joka kuukaudesta erilaisen. Kokeilemalla erilaisia sivuja myös oppii mikä itselläsi toimii parhaiten ja millaisia on miellyttävintä käyttää, esimerkiksi toi ylhäällä näkyvä vuosinäkymä on osoittautunut mulle aika turhaksi enkä varmaan seuraavan vuoden alussa tee samanlaista.

3
4

Kenelle bullet journal sopii? 
Bullet journal sopii järjestelmällisille ja/tai luoville ihmisille. Jos ajatus arjen menojen suunnittelusta kalenteriin aiheuttaa lähinnä ahdistuksen tunteita niin bujo ei välttämättä ole oikea valinta, mutta muuten voin ehdottomasti suositella sitä kaikille ikään katsomatta. Varsinkin jos tuntuu, ettei kaupan valmiit kalenterit nappaa ollenkaan niin mikä olisikaan parempaa kuin luoda oman kalenterinsa!

Miten aloittaa bullet journaling?
Kynä ja tyhjä vihko/muistikirja. Niillä pääsee jo pitkälle, varsinkin jos tahtoo pitää bujonsa simppelinä ilman mitään sen erityisempiä koristeluja. Mulla itselläni on käytössä monien suosima Leuchtturmin pistesivuinen muistikirja ja olen ollut tyytyväinen valintaani. Siinä on sivunumerot, valmis pohja sisällysluettelolle eivätkä tussit mene sivuista pahasti läpi. Jos tahtoo luoda koristeellisempaa bujoa niin perustarvikkeiden kaveriksi voi hankkia esimerkiksi erilaisia alleviivaustusseja, tarroja, washiteippejä... Itse tilaan suurimman osan tarvikkeistani Ebaysta ja Aliexpressiltä, mutta myös kirja- ja askartelukaupoista löytyy jonkin verran tarvikkeita.

Bujon tekemiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, mutta suosittelisin aloittamaan tekemällä avainsivun. Avainsivulle listataan erilaiset symbolit, joiden avulla voi sitten myöhemmin bujossa kirjata tehtäviä ja tapahtumia ylös. Itse jätin tämän aluksi tekemättä, koska ajattelin sen olevan turha, mutta myöhemmin päädyin kuitenkin luomaan oman avainsivuni ja käyttämään symboleita, koska se selkeyttää kalenteria huomattavasti. Avainsivun jälkeen voi aloittaa simppelillä vuosi/kuukausi/viikkonäkymällä (vaikka näillä kaikilla!). Googlaamalla löytyy paljon inspiraatiokuvia ja esimerkkejä millaisia sivuja voi tehdä. Jos tuntuu ettei joku sivu toimi sulla yhtään niin sen voi jättää jatkossa pois ja kokeilla jotain muuta.

k
2

Miten bullet journal on auttanut minua? 
Niin monella tavalla! Oon oppinut vihdoin ottamaan kaiken hyödyn irti kalenterin käytöstä ja saan sen myötä asiat paljon helpommin tehtyä ajallaan eikä deadlinet tai muut sovitut jutut pääse unohtumaan. Trackaan bujossa myös esimerkiksi sitä, miten mun pääsykokeisiin luku edistyy ja luon sinne lukusuunnitelmaa tuleville kuukausille. Samalla bujon tekeminen on mulle myös tapa rentoutua, koska rakastan kaikenlaista näpertämistä ja askartelua sekä listojen tekemistä. Lisäksi se on auttanut ja auttaa koko ajan opettelemaan pois perfektionismista ja turhasta pikkutarkkuudesta. Oon juuri niitä ihmisiä, joiden tekisi mieli repiä koko sivu irti ja vaihtaa uuteen vihkoon, jos yksikin viiva menee vahingossa väärään suuntaan tai tulee kirjoitusvirhe. Nyt oon kuitenkin päättänyt, että täytän tämän koko muistikirjan täyteen ennen uuden hankkimista, vaikka välillä tekeekin pahaa katsoa ensimmäisiä sivuja, joissa käsialani näyttää omaan silmääni aivan kamalalta ja sivut ovat rumia. Se on kuin eräänlaista siedätyshoitoa omille virheille.

Entäs te, oletteko jo innostuneet näistä bullet journaleista vai liputatteko perinteisten kalenterien puolesta? Vai onko kalenterin pitäminen ehdoton ei?

8 kommenttia

 1. Mä todellakin olen myös innostunut! Ennen bullet journalia mulla oli happy planner -mutta kyllästyin sen tyyppiseen askarteluun aika pian, kun kuitenkin sivut oli valmiiksi määrätyt. Tämä bujoilu sen sijaan on ollut ihan mun juttu, kun kerrankin kaikelle on juuri sen verran tilaa kuin itse tahtoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo kuullutkaan noista happy plannereista! Mutta bujoilussa tosiaan paras juttu on toi että itse saa tehdä kaiken kuten tahtoo ja tilaa riittää kaikelle mahdolliselle niin paljon kuin muistikirjassa on vaan sivuja. Mun bujo onkin täynnä vaikka mikä listoja ja trackereita niiden perus kalenterisivujen lisäksi 😄

   Poista
 2. Kiva postaus, bujo/kalenteri ym juttuja on aina kiva lueskella, nää on aina sellaisia iloisen mielen juttuja.
  Mie taas liputan travelers notebookin puolesta ja käytän sitä kalenterinani (ok, on myös joululle ja puutarhalle omat) Oon ite tehny kalenterivihkot niihin, joten ne on just semmoset kun haluun. Tykkään, että on kalenteri on tehty valmiiksi pitkälle, silleen miun on helpompi merkkailla menot suoraan oikeille päiville pitkänkin ajan päähän. Päiväkirjani sitten taas muistuttaa enemmän bujoa.
  Ihanat tarrat, <3 <3 onko tombowit olleet hyviä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ❤️Oi travelers notebookit vaikuttaa myös tosi kivoilta, ihailen aina välillä toisten travelereita vaikka itselle bujo sopiikin paremmin. Joo on ollut, toi Tombow on mun suosikkikynä varmaan kaikista omistamistani kynistä! Tulee todella kaunista jälkeä eikä mene sivuista läpi, sivellintyylinen kärki vaan vaati mulla ainakin ensin vähän harjoittelua ennen kuin sain kivannäköistä tekstiä aikaan. Mulla ei oo kuin toi yksi kun sain sen lahjaksi, mutta aion tilata niitä kyllä lisää vielä eri väreissä :)

   Poista
 3. Ihania kuvia ja muutenkin mukava postaus!😍 Mäkin oon innostunut bujoilusta ja aloitin sen kunnolla tammikuussa. Multa löytyy sama muistikirja punasena ja oon kans tykänny tosi paljon! Mun lemppari asia bujoilussa on varmaan noi washi teipit, koska niillä saa koristeltua kivasti ja peiteltyä virheitä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ❤️Hei washiteipit on myös mun lemppareita! Oon kerännyt eri kuvioisista ja värisistä teipeistä jo kunnon kokoelman itselleni :D Niillä saa askarreltua helposti vaikka mitä kivaa ja tosiaan peitettyä myös virheet.

   Poista
 4. Mä kokeilin joskus viime vuonna hetken aikaa bujon tekemistä, mutta luovutin aika nopeasti :D Nyt maaliskuussa aloitin uudestaan ja tykästyin täysin! En ehkä vielä omia sivujani alkaisi julkisesti esittelemään, mutta kyllä tästä vielä kehitytään :D Selkeää edistystä on jo tapahtunut näiden parin viikon aikana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä, bujoilu on kyllä koukuttavaa ja sitä kehitystä on hauskaa myös seurata!! Oon itsekin huomannut omissa sivuissa, käsialassa ja kaikissa koristeluissa paljon kehitystä jo, vaikka oon käyttänyt bujoa vasta pari viikkoa :)

   Poista